Yogamatta - köpråd och tips hur du väljer

Vad kan vara viktigt när du skall välja ny yogamatta, eller kanske din första yogamatta? Fundera på vad du ska använda den till, och hur mycket den ska användas. Har du precis börjat med yoga och inte hunnit fastna för någon speciell form av yoga än så kan en allroundmatta, som till exempel Sadhaka eller LiveON, passa. Om du har kommit lite längre i ditt yogautövande kanske du fler önskemål för just dig och din yoga.

Generellt passar tjockare yogamattor bra till lugnare formerna av yoga, till exmpel yinyoga och kundaliliyoga. Tjockare yogamattor passar även bra om du har problem med knän eller behöver extra mycket dämpning. Nackdelen med tjocka mattor är dock att de kan bli tyngre att bära runt på. Det kan också bli svårare att hitta balansen då man inte känner golvet genom mattan lika tydligt.

Till yogaformer med lite mer balansövningar, som vinyasayoga och ashtangayoga, kan en tunnare matta vara ett bättre val.

Ett vanligt problem kan vara att man halkar på sin yogamatta när man svettas, till exempel i hotyoga och poweryoga. Till dessa yogaformerna finns yogamattor med extra bra grepp, som Sthira och Liforme, som transporterar bort fukt för att du ska kunna behålla ditt grepp genom hela passet. Även en bomullsmatta kan vara att rekommendera då dessa får bättre grepp desto fuktigare de blir.

Generellt gäller att alla yogamattor måste yogas in för att få sitt rätta grepp. Ge din yogamatta lite tid initialt och en chans till att bli en riktigt god följeslagare och vän i yogan. För att skynda på den naturliga nötningsprocessen kan man strö riktligt med havsalt över mattan, låta stå 24 timmar och sedan torka av med en blöt trasa. Här kan du se en film från Manduka om “how to break in your mat”.

Hållbarheten på yogamattor går aldrig att säga exakt då det är många faktorer som påverkar detta, som till exempel klimat, skötsel och användning. Ekologiska mattor kan komma att hålla en något kortare tid än vad andra yogamattor i samma prisklass kan göra. Om du vill ha en yogamatta som håller livet ut så har Manduka livtidsgaranti på Black Mat PRO, PROlite och PRO square.

De flesta yogamattor doftar på något sätt. Ekologiska yogamattor har ofta en karaktäristisk doft, och att de avger denna doft är ett intyg på att de är gjorda av genuint, ekologiskt naturgummi, fritt från giftiga ämnen och kemikalier. Doften avdunstar efter några veckor, men om du är mycket känslig kan det hända att du upplever doften för stark och då kanske ett icke ekologiskt alternativ passar bättre. Den matta som doftar kanske minst är PROlite från Manduka, men allt är subjektivt, särskilt inom dofter och grepp.PRO Square

Black Mat Square är den största yogamattan vi har och den ligger på nästan 3,7 kvadratmeter. Den är perfekt om du vill träna yoga tillsammans med någon eller om du själv bara föredrar att ha mer plats. Den levereras med samma hållbarhet och prestanda som Black Mat PRO, vilket innebär att den har livstidsgaranti.

Strl: 198 cm x 198 cm

Vikt: Alldeles för tung för att bära runt.

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt för dig med t ex knäproblem.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sin tjocklek, storlek och grepp passar yogamattan bra till de flesta yogaformer, t.ex. yinyoga, vinyasa, akroyoga och ashtanga.  Men den kan kännas lite hal till de allra svettigaste yogapassen. Isåfall kan det vara bra att kombinera med en matthandduk.

Färger: Svart
Bomullsmatta ekologisk

Detta är en yogamatta tillverkad av 100% ekologisk bomull som lämpar sig väldigt bra för väldigt svettiga yogapass, eller om du bor i ett varmt klimat. Yogamattan går att handtvättas och kombineras ofta med en annan matta under för att den inte ska glida runt.

Strl: 200 cm x 70 cm

Vikt: 1,2 kg

Grepp/Struktur: Eftersom det är en yogamatta av bomull har du det bästa greppet när du är väldigt svettig. Ett tips är att fukta händer och fötter innan träning så du har ett bra grepp genom hela passet.

Dämpning:

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Passar bra till svettiga former av yoga så som bikram yoga, hot yoga, poweryoga och ashtanga. Går även bra att använda i varma klimat där du svettas mer än vanligt.

Färger: Naturfärg
Maharaja Deluxe 6 mm

Maharaja Deluxe är en av våra bestsellers, omtyckt för sin goda dämpning och utmärkta grepp i kombination med att den är helt ekologisk. Maharaja är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen på mattan känner du dig nära jorden under hela din träning.

Strl: 183 cm x 60 cm

Vikt: 3 kg

Grepp/Struktur: Maharaja Deluxe har ett utmärkt grepp, även när du svettas.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt dig med känsliga knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sin 6 mm tjocklek och sitt utmärkta grepp passar Maharaja Deluxe väldigt bra till yinyoga, restorative yoga, kundaliniyoga, ishtayoga, medicinsk yoga och hatha yoga.

Färger: NaturfärgMaharaja 4 mm

Maharaja är en snygg och ekologisk matta med utmärkt grepp. Den är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen känner du dig nära jorden under hela din träning.

Strl: 183 cm x 60 cm

Vikt: 2,1 kg

Grepp/Struktur: Maharaja har ett utmärkt grepp, även när du svettas.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i vanliga fall är tillräcklig dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sitt utmärkta grepp passar Maharaja till yogaformer som ashtanga, vinyasa, hot yoga, bikram yoga, power yoga, akroyoga, ishtayoga och hatha yoga.

Färger: Naturfärg
Bomullsmatta Trident

Detta är en yogamatta tillverkad av 100% grovt vävd bomull som lämpar sig väldigt bra för väldigt svettiga yogapass, eller om du bor i ett varmt klimat. Yogamattan går att handtvättas och kombineras ofta med en annan matta under för att den inte ska glida runt.

Strl: 200 cm x 70 cm

Vikt: 1,2 kg

Grepp/Struktur: Eftersom det är en yogamatta av bomull har du det bästa greppet när du är väldigt svettig. Ett tips är att fukta händer och fötter innan träning så du har ett bra grepp genom hela passet.

Dämpning:

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: Passar bra till svettiga former av yoga så som bikram yoga, hot yoga, poweryoga och ashtanga. Går även bra att använda i varma klimat där du svettas mer än vanligt.

Färger: Blå, Röd, SvartLIFORME

Liforme är en exklusiv yogamatta med särskilda linjer som hjälper dig rätt i olika asanas. Den är även miljövänlig och extremt snabbtorkad, vilket passar perfekt till alla svettiga yogapass.

Strl: 185 cm x 68 cm

Vikt: 2,5 kg

Grepp/Struktur: Liforme har bland det bästa greppet. Den är vattenabsorberande och torkar snabbt, vilket gör att du har lika bra grepp oavsett om du svettas mycket eller ej.

Dämpning: Yogamattan är 4,2 mm tjock, vilket i vanliga fall är tillräckligt mycket dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Gftfri: Ja

Yogaformer: Liforme passar särskilt bra till  de jobbigare och mer svettiga yogapassen som  hot yoga, bikram yoga, power yoga, ashtanga och vinyasa.

Färger: Blå, Grå, Grön, RosaSthira

Sthira är en ultraabsorberande premiummatta och är den perfekta yogamattan för alla svettiga och halkiga yogis därute. Den är självklart giftfri och passar både bra att ha liggandes hemma eller ta med till studion.

Strl: 180 cm x 61 cm

Vikt: 1,7 kg

Grepp/Struktur: Sthira är speciellt designad för att suga upp svett och transportera bort fukt vilket gör att du kommer ha ett bra grepp under hela din träning.

Dämpning: Sthira är 5 mm tjock vilket innebär att det blir lite bättre dämpning än standardmattan som ligger på 4 mm och passar bra till dig med lite känsligare leder och knän.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sitt överlägsna grepp och 5 mm tjocklek passar Sthira bra till de riktiga svettiga yogapassen som hot yoga, bikram yoga, power yoga, ashtanga och vinyasa.

Färger: Helsvart, Svart med grå undersidaBlack Mat PRO

Black Mat PRO sägs vara en av världens bästa yogamattor och har samtidigt en otroligt lång hållbarhet som inte går att jämföras. Mattan blir istället bara bättre desto mer den används och har därför livstidsgaranti.

Strl: 180 cm x 66 cm (Finns även i 216 cm)

Vikt: 3,4 kg

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det blir lite bättre dämpning än det normala 4 mm och passar bra till dig med lite känsligare leder och knän.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja.

Yogaformer: På grund av sin tjocklek passar Black Mat PRO bra till yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, ishtayoga och hatha yoga.

Färger: Delmara, Herta, Magic, Oceana, Quest, Sage, BlackPROlite

PROlite är en lite lättare variant av Black Mat PRO  men med samma prestanda (livstidsgaranti). Den är gjord för att enklare kunna tas med och har snabbt blivit en favorit. Därför finns den nu i en mängd olika färger för att alla ska kunna hitta den de trivs med.

Strl: 180 cm x 61 cm (finns även i 200 cm)

Vikt: 1,8 kg

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: PROlite har en tjocklek på 4,77 mm vilket är lite tjockare än en standard matta och har därför lite bättre dämpning för leder och knän.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: PROlite passar bra till de flesta yogaformer som hathayoga, ishtayoga och flera som utöver vinyasa och ashtanga har även den här mattan som favorit.

Färger: Thunder, Binda, Delmara, Element, Evolve, Herta, Indulge, Isabela, Midnight, PurpleTree-Mat

Tree-Mat är en praktisk och ekologisk allroundmatta som är tillverkad av endast nedbrytbara material. Den är dubbelsidig med två olika färger och har även fördelen att kunna maskintvättas.

Strl: 183 cm x 60 cm

Vikt: 2 kg

Grepp/Struktur: På Tree-Mat har du ett bekvämt grepp med bra friktion.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i vanliga fall är tillräcklig dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Tree-Mat passar bra till akroyoga, hathayoga, ishtayoga, ashtanga och vinyasa.

Färger: Blå/Skiffer, Lila/SyreneKO Mat

eKO Mat är en ekologisk yogamatta med en unik ytstruktur som underlättar för dig  att hitta ett bra grepp. Mattan ger bra dämpning  för dig med lite känsligare knän och leder och är en av de mest slitstarka miljövänliga mattorna på marknaden.

Strl: 180 cm x 66 cm (finns även i 200 cm)

Vikt: 3,2 kg

Grepp/Struktur: eKO Mat har en speciell ytstruktur som nästan ser lite randig ut och som gör att du lättare hittar greppet.

Dämpning: eKO Mat har en tjocklek på 4,77 mm vilket är lite tjockare än en standardmatta och har därför lite bättre dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sin tjocklek passar eKO Mat till de flesta yogaformer som ashtanga, vinyasa, hatha yoga och ishtayoga.

Färger: Acai, Thunder, Binda, Evolve, Herta, Isabela, Midnight, SageeKO Lite 4 mm

eKO Lite 4 mm är väldigt lik eKO Mat men har den traditionella 4 mm tjockleken istället för 4,77 mm, vilket även gör den lättare att bära med. eKO Lite 4 mm har självklart också den unika sjögräsliknande ytstrukturen som ger dig ett bra grepp och dämpning.

Strl: 61 cm x 180 cm

Vikt: 2,04 kg

Grepp/Struktur: eKO Lite 4 mm har en speciell ytstruktur som nästan ser lite randig ut och som gör att du lättare hittar greppet.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i vanliga fall är tillräckligt mycket dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: eKO Lite 4 mm passar till de flesta yogaformer som akroyoga, vinyasa, ashtanga, hatha yoga och ishtayoga.

Färger: Acai, Thunder, Binda, Delmara, Evolve, Geyser, Herta, Isabela, Midnight, SageUllmatta handgjord & ekologisk: Ullmattor är de perfekta yogamattorna till lugna former av  yoga som t.ex. kundaliniyoga. Den är passar för alla som är lite frusna av sig då den håller dig varm och är även naturligt resistent mot smuts och hållbar i många år.

Strl: 90 cm x 200 cm, 70 cm x 200 cm, 65 cm x 70 cm

Vikt: 2,5 kg ca

Grepp/Struktur: Översidan är av ull. Undersidan är av naturlig latex så den håller sig på plats på golvet.

Dämpning: Den handgjorda & ekologiska ullmattan är en liten tjockare variant med naturlig latex-undersida som gör den mjuk.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Ullmattor passar bra till kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative yoga, meditation och kan även passa till lugna former av yinyoga.

Färger: OfärgadUllmatta ‘’Nature’’ av BIO råull: Ullmattor är de perfekta yogamattorna till lugna former av  yoga som t.ex. kundaliniyoga. Den är extremt varm, mjuk och tät och passar därför särskilt bra under de kalla delarna av året. Undersidan är lite hårdare vilket gör den lätt att rulla ihop.

Strl: 100 cm x 200 cm, 75 cm x 200 cm, 75 cm x 180 cm

Vikt: 2 kg ca

Grepp/Struktur: Översidan är av ull. Basen är av halkfri naturlatex vilket gör att den håller sig på plats på golvet.

Dämpning: Översidan har ca. 15 mm lugghöjd. Undersidan är av hårdare/robust naturlatex.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Ullmattor passar bra till kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative yoga, meditation och kan även passa till lugna former av yinyoga.

Färger: OfärgadUllmatta ‘’Nature’’ av råull: Ullmattor är de perfekta yogamattorna till lugna former av  yoga som t.ex. kundaliniyoga. Den är extremt varm, mjuk och tät och passar därför särskilt bra under de kalla delarna av året. Undersidan är lite hårdare vilket gör den lätt att rulla ihop.

Strl: 100 cm x 200 cm, 75 cm x 200 cm, 75 cm x 180 cm

Vikt: 2 kg ca

Grepp/Struktur: Översidan är av ull. Basen är av halkfri naturlatex vilket gör att den håller sig på plats på golvet.

Dämpning: Översidan har ca. 15 mm lugghöjd. Undersidan är av hårdare/robust naturlatex.

Ekologisk: Nej

Giftrfri: Ja

Yogaformer: Ullmattor passar bra till kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative yoga, meditation och kan även passa till lugna former av yinyoga.

Färger: OfärgadeKO Lite 3 mm: eKO Lite 3 mm är väldigt lik resten av Mandukas eKO-serie men har en tjocklek på 3 mm vilket gör den ännu lättare att ta med och kan därför med fördel användas som en resematta.  Den har självklart samma ytstruktur som de andra vilket bidrar till att du har ett bra grepp.

Strl: 61 cm x 180 cm

Vikt: 1,91 kg

Grepp/Struktur: eKO Lite 3 mm har en speciell ytstruktur som nästan ser lite randig ut och som gör att du lättare hittar greppet.

Dämpning: eKO Lite 3 mm har en tjocklek på 3 mm vilket är lite tunnare än standard och som därför kan kännas lite tunt för en del med känsliga knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: eKO Lite 3 mm passar till många stående former av yoga där te.x. knän inte behöver ligga i golvet särskilt länge. Som t.ex. ashtanga, vinyasa och akroyoga. Ett tips kan vara att kombinera med en filt att lägga under knäna

Färger: Acai, Thunder, Midnight, SageSuperlite: Superlite är en smidig resematta som både kan rullas och vika ihop och är perfekt för dig som ofta är på resande fot. Superlite är även ekologisk och ingår i Mandukas eKO-serie.

Strl: 61 cm x 180 cm

Vikt: 0,9 kg

Grepp/Struktur: På Superlite hittar du lätt ett bra grepp.

Dämpning: Superlite är 1,5 mm tjock vilket inte ger särskilt mycket dämpning.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogarformer: Då Superlite är väldigt tunn kan vissa asanans kännas lite för mycket. Därför passar yogamattan bra till många stående former av yoga där t.ex. knän inte behöver ligga i golvet för mycket. Som t.ex. ashtanga och vinyasa. Ett tips kan vara att ha en annan matta under eller kombinera med någon handduk eller filt att lägga under knäna.

Färger: Acai, Thunder, Delmara, Dorea, Evolve, Geyser, Herta, Midnight, ZolaLiveON 5 mm: LiveON 5 mm är en perfekt nybörjarmatta som är både lätt att bära med men som fortfarande har en bra dämpningsförmåga. Den är 100% återvinningsbar och därmed väldigt snäll mot miljön.

Strl: 180 cm x 60 cm

Vikt: 0,7 kg

Grepp/Struktur: LiveON 5 mm har ett bra grepp men kan bli lite hal om du svettas en del.

Dämpning: Då yogamattan har en tjocklek på 5 mm har den bra dämpning och skyddar dina knän och leder.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: LiveON 5 mm är en bra nybörjarmatta och passar då till de flesta yogaformer men kan uppfattas som lite halkig av vissa om du svettas mycket. Ett tips är då att använda en matthandduk till.

Färger: Arise, Thunder, Midnight, RationalLiveON 3 mm: LiveON 3 mm är en perfekt nybörjarmatta och är även den allra lättaste yogamattan vi har, vilket gör den till en bra resematta. Den är 100% återvinningsbar och därmed väldigt snäll mot miljön.

Strl: 180 cm x 60 cm

Vikt: 0,5 kg

Grepp/Struktur: LiveON 3 mm har ett bra grepp men kan bli lite hal om du svettas en del.

Dämpning: LiveON 3 mm har en tjocklek på 3 mm vilket är lite tunnare än standard och som kan kännas för tunt för en del med känsliga knän och leder.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: LiveON 3 mm är en bra nybörjarmatta och passar till de flesta yogaformerna men kan uppfattas som lite halkig av vissa om du svettas mycket. Ett tips är då att använda en matthandduk till.

Färger: Arise, Thunder, Midnight, RationalSadhaka Plus: Sadhaka Plus är en yogamatta som passar bra till både nybörjare och till studion (då den även går att beställa i flerpack och tvättas i tvättmaskin). Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och på grund av sin tjocklek, även bra dämpning.

Strl: 183 cm x 61 cm

Vikt: 1,7 kg

Grepp/Struktur: Sadhaka Plus är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp.

Dämpning: Då tjockleken ligger på 6 mm har den väldigt bra dämpning och skyddar dig från det hårda golvet.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: Sadhaka Plus är en bra allroundmatta men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig.

Färger: Blå, LilaSadhaka: Sadhaka är en yogamatta som passar bra till både nybörjare och till studion (då den även går att beställa i flerpack och tvättas i tvättmaskin). Den är av typen ‘’sticky mat’’ vilket ger den ett bra grepp och den är självklart helt giftfri.

Strl: 183 cm x 61 cm

Vikt: 1,1 kg

Grepp/Struktur: Sadhaka är av typen ‘’sticky mat’’ vilket innebär att du lättare hittar ett bra grepp.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i vanliga fall är tillräckligt mycket dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Nej

Giftfri: Ja

Yogaformer: Sadhaka är en bra allroundmatta, men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig.

Färger: Blå, Lila, Orange, Svart