Välj rätt yogamatta

Är du på jakt efter en ny yogamatta, eller kanske skall du inhandla din första matta? Här har vi samlat tips om vad som kan vara bra att tänka på vid val av matta. Börja med att fundera på vad du ska använda den till, och hur mycket den ska användas. Har du precis börjat med yoga och inte hunnit fastna för någon speciell form av yoga än så kan en prisvärd standardmatta som All Round Mat från Yogiraj passa. Om du har kommit lite längre i ditt yogautövande kanske det är dags att uppdatera yogamattan baserat på dina önskemål och behov.


Tjock eller tunn matta?


Generellt passar tjockare mattor bra till lugnare formerna av yoga, till exmpel yinyoga och kundaliniyoga. Tjockare yogamattor, från 5 mm och uppåt, passar även bra om du har problem eller känner obehag i knän och handleder, eller behöver extra mycket dämpning och stöd. Nackdelen med tjocka mattor är dock att de kan bli tyngre att bära runt på. Det kan också bli svårare att hitta balansen då man inte känner golvet genom mattan lika tydligt. Till yogaformer med lite mer balansövningar, som vinyasayoga och ashtangayoga, kan en tunnare standardmatta på 4 mm vara ett bättre val. Generellt behöver man inte gå upp över 4 mm om man inte har särskilda behov.


Välj rätt yogamatta


Yogiraj - All Round mat 6 mm


En yogamatta som passar bra till både nybörjare och till studion (då den även går att beställa i storpack och tvättas i tvättmaskin). Denna mattan får bättre grepp deso mer du använder den. Men kan upplevas som något hal första gångerna. Mattan är gjort av PVC men självklart helt giftfri, som allting från Yogiraj. På grund av sin tjocklek, även bra dämpning. 


Strl: 
183 cm x 61 cm

Vikt: 1.7 kg

Grepp/Struktur: Typen ‘’sticky mat’’ där greppet blir bättre med tiden. Randig struktur.

Dämpning: Då tjockleken ligger på 6 mm har den väldigt bra dämpning och skyddar dig från det hårda golvet.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: En bra allroundmatta som passar till de flesta former av yoga men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig.

Färger: Finns i flera härliga färger

Pris: 319 SEK

Organic Premium Mat 6 mm Yogiraj Yogagrossisten


Yogiraj - Organic Premium Mat 6 mm


En av våra bästsäljare, omtyckt för sin goda dämpning och utmärkta grepp i kombination med att den är helt ekologisk. Organic premium mat är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen på mattan känner du dig nära jorden under hela din träning.


Strl: 183 cm x 60 cm

Vikt: 3 kg

Grepp/Struktur: Organic premium mat har ett utmärkt grepp, även när du svettas.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det är lite bättre dämpning än det normala 4 mm. Passar särskilt dig med känsliga knän och leder.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: På grund av sin 6 mm tjocklek och sitt utmärkta grepp passar Organic premium mat väldigt bra till yinyoga, restorative yoga, kundaliniyoga, ishtayoga, medicinsk yoga och hatha yoga.

Färger: Naturfärg

Pris: 1049 SEK



Resemattor


En extra tunn matta kan vara ett supersmidigt kompliment för dig som vill yoga när du reser men inte vill släpa på en tung matta. Därför finns det extra tunna mattor där många är vikbara och kan smidigt packas ner i resväskan. Eller användas som ett extra hygienskt lager ovanpå lånemattor på till exempel gym.

Manduka - Superlite 1,5 mm


En smidig resematta som både kan rullas och vika ihop och är perfekt för dig som ofta är på resande fot. Superlite är även ekologisk och ingår i Mandukas eKO-serie.

Strl: 61 cm x 180 cm

Vikt: 0,9 kg

Grepp/Struktur: På Superlite hittar du lätt ett bra grepp.

Dämpning: Superlite är 1,5 mm tjock vilket inte ger särskilt mycket dämpning.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: Perfekta resemattan. Då Superlite är väldigt tunn kan vissa asanans kännas lite för mycket. Därför passar yogamattan bra till många stående former av yoga där t.ex. knän inte behöver ligga i golvet för mycket. Som t.ex. ashtanga och vinyasa. Ett tips kan vara att ha en annan matta under eller kombinera med någon handduk eller filt att lägga under knäna.

Pris: 419 SEK



Yogiraj - Travel Mat 2 mm


En yogamatta av hög kvalitet till bra pris. Bra grepp med sin tygliknande känsla vilket passar utmärkt även vid fuktigare miljöer.


Strl: 
60 cm x 183 cm

Vikt: 0,8 kg

Grepp/Struktur: Typen ‘’sticky mat’’ där greppet blir bättre med tiden. 

Dämpning: Med en tjocklek på 2 mm är lite tunnare än standard och som därför kan kännas lite tunt för en del med känsliga knän och leder.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: Resemattan Passar till många stående former av yoga där te.x. knän inte behöver ligga i golvet särskilt länge. Som t.ex. ashtanga, vinyasa och akroyoga. Ett tips kan vara att kombinera med en filt att lägga under knäna

Färger: Rosa (Heather Pink) och grönt (Moss Green).

Pris: 249 SEK



Hitta ett bra grepp


Ett vanligt problem kan vara att man halkar på sin yogamatta när man svettas, till exempel i hot, bikram och poweryoga. Till dessa yogaformerna finns yogamattor med extra bra grepp om transporterar bort fukt för att du ska kunna behålla ett stadigt grepp genom hela passet. Även en bomullsmatta kan vara att rekommendera då dessa får bättre grepp desto fuktigare de blir. 


Generellt gäller att alla yogamattor måste yogas in för att få sitt rätta grepp - ju mer du använder mattan, desto bättre grepp. Ge din yogamatta lite tid initialt och en chans till att bli en riktigt god följeslagare och vän i yogan. För att skynda på den naturliga nötningsprocessen kan man strö riktligt med havssalt över mattan, låta stå 24 timmar och sedan torka av med en blöt trasa. Undvik dock detta på ekologiska yogamattor! Här kan du se en kort film hur du använder salt för att förbättra greppet på din yogamatta.


Yogiraj - Grip Mat 5 mm


Denna yogamatta är en ultraabsorberande premiummatta och är den perfekta yogamattan för alla svettiga och halkiga yogis därute. Den är självklart giftfri och passar både bra att ha liggandes hemma eller ta med till studion. Vunnit bäst i test två år i rad i Metro Modes stora test.


Strl: 
180 cm x 61 cm

Vikt: 1,7 kg

Grepp/Struktur: Yogiraj Grip Mat är speciellt designad för att suga upp svett och transportera bort fukt vilket gör att du kommer ha ett bra grepp under hela din träning.

Dämpning: 5 mm tjock vilket innebär att det blir lite bättre dämpning än standardmattan som ligger på 4 mm och passar bra till dig med lite känsligare leder och knän.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: På grund av sitt överlägsna grepp och 5 mm tjocklek passar Yogiraj Grip Mat bra till de riktiga svettiga yogapassen som hot yoga, bikram yoga, power yoga, ashtanga och vinyasa.

Färger: Svart

Pris: 799 SEK



Liforme 4.2 mm


En av yogavärldens populäraste yogamatta från Amerikanska Liforme med särskilda linjer som hjälper dig i dina yogapositioner så du hamnar rätt i olika asanas. Den är även miljövänlig och extremt snabbtorkad, vilket passar perfekt till alla svettiga yogapass. En riktig kvalitétsmatta som många förälskar sig i. Ingår praktisk yogaväska.


Strl:
 185 cm x 68 cm

Vikt: 2,5 kg

Grepp/Struktur: Liforme har bland det bästa greppet. Den är vattenabsorberande och torkar snabbt, vilket gör att du har lika bra grepp oavsett om du svettas mycket eller ej.

Dämpning: Yogamattan är 4,2 mm tjock, vilket i vanliga fall är tillräckligt mycket dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: Liforme passar särskilt bra till de jobbigare och mer svettiga yogapassen som  hot yoga, bikram yoga, power yoga, ashtanga och vinyasa.

Färger: Blå, Grå, Grön, Rosa

Pris: 1295 SEK



Livslängd


Hållbarheten på yogamattor går aldrig att säga exakt då det är många faktorer som påverkar detta, som till exempel klimat, skötsel, material och användning. Ekologiska mattor i naturligt material som naturgummi kan komma att hålla en något kortare tid i och med att till exempel onödig mycket solljusexponering och utomhusanväning påskyndar den biologiska nerbrytningen. Medan yogamattor i PVC kan hålla väldigt länge och tål till och med rengöring i tvättmaskin. Medan en ekologisk matta ska aldrig rengöras med bara vatten då det torkar ut mattan. Det finns särskilt mattrengöringsspray för ekologiska mattor här. Nedan har vi listat yogamattor med extra lång livslängd/hållbarhet.


Sägs vara en av världens bästa yogamattor och har samtidigt en otroligt lång hållbarhet som inte går att jämföras. Mattan blir istället bara bättre desto mer den används och har därför livstidsgaranti.


Strl: 180 cm x 66 cm x 216 cm

Vikt: 3,4 kg

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: Yogamattan är 6 mm tjock, vilket innebär att det blir lite bättre dämpning än det normala 4 mm och passar bra till dig med lite känsligare leder och knän.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: På grund av sin tjocklek passar Black Mat PRO bra till yinyoga, kundalini yoga, restorative yoga, medicinsk yoga, ishtayoga och hatha yoga.

Pris: 1139 SEK



Manduka - PROlite 4.7 mm


En lite lättare variant av Black Mat PRO men med samma prestanda (livstidsgaranti). Den är gjord för att enklare kunna tas med och har snabbt blivit en favorit. Därför finns den nu i en mängd olika färger för att alla ska kunna hitta den de trivs med. 


Strl: 
180 cm x 61 cm (finns även i 200 cm)

Vikt: 1,8 kg

Grepp/Struktur: Förhindrar halkning, även när du svettas. Tar ett tag att jobba in greppet i mattan.

Dämpning: PROlite har en tjocklek på 4,77 mm vilket är lite tjockare än en standard matta och har därför lite bättre dämpning för leder och knän.

Ekologisk: Nej

Yogaformer: PROlite passar bra till de flesta yogaformer som hathayoga, ishtayoga och flera som utöver vinyasa och ashtanga har även den här mattan som favorit.

Pris: 689 SEK



Doftar yogamattor? 


De flesta yogamattor doftar eller luktar på något sätt. Ekologiska yogamattor har ofta en karaktäristisk doft, och att de avger denna doft är ett intyg på att de är gjorda av genuint, ekologiskt naturgummi, fritt från giftiga ämnen och kemikalier. Doften avdunstar efter några veckor, men om du är mycket känslig kan det hända att du upplever doften för stark och då kanske ett icke-ekologiskt alternativ passar bättre. En matta som anses som relativt doftfri är PROlite från Manduka, men allt är subjektivt, särskilt inom dofter och grepp.


Standardmattor som passar alla typer av yoga 



Yogiraj - All-round mat 4 mm


En yogamatta som passar bra till både nybörjare och till studion (då den även går att beställa i storpack och tvättas i tvättmaskin). Denna yogamatta får bättre grepp desot mer du använder den. Men kan upplevas som något hal första gångerna. Yogamattan är gjort av PVC men självklart helt giftfri, som allting från Yogiraj.


Strl: 
183 cm x 61 cm

Vikt: cirka 1,1 kg

Grepp/Struktur: Typen ‘’sticky mat’’ där greppet blir bättre med tiden. Randig struktur.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i standardtjocklek och i vanliga fall tillräckligt mycket dämpning för knän och leder. 

Ekologisk: Nej

Yogaformer: All-round mat är en bra yogamatta som passar de flesta former av yoga, men det kan behövas en matthandduk till de allra svettigaste passen då den kan kännas lite halkig.

Färger: Finns i många härliga färger.

Pris: 269 SEK



Yogiraj - Organic premium mat 4 mm


En snygg och ekologisk yogamatta med utmärkt grepp. Den är tillverkad av naturgummi och juteväv och tack vare den naturliga färgen känner du dig nära jorden under hela din träning.


Strl:
 183 cm x 60 cm

Vikt: 2,1 kg

Grepp/Struktur: Organic premium mat har ett utmärkt grepp, även när du svettas.

Dämpning: Yogamattan är 4 mm tjock (standard), vilket i vanliga fall är tillräcklig dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Yogaformer: På grund av sitt utmärkta grepp passar Organic premium mat till yogaformer som ashtanga, vinyasa, hot yoga, bikram yoga, power yoga, akroyoga, ishtayoga och hatha yoga.

Färger: Naturfärg

Pris: 949 SEK

 



Manduka - eKO Mat 5 mm


En ekologisk yogamatta med en unik ytstruktur som underlättar för dig  att hitta ett bra grepp. Mattan ger bra dämpning  för dig med lite känsligare knän och leder och är en av de mest slitstarka miljövänliga mattorna på marknaden.


Strl: 180 cm x 66 cm (finns även i 200 cm)

Vikt: 3,2 kg

Grepp/Struktur: eKO Mat har en speciell ytstruktur som nästan ser lite randig ut och som gör att du lättare hittar greppet.

Dämpning: eKO Mat har en tjocklek på 4,77 mm vilket är lite tjockare än en standardmatta och har därför lite bättre dämpning för knän och leder.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: På grund av sin tjocklek passar eKO Mat till de flesta yogaformer som ashtanga, vinyasa, hatha yoga och ishtayoga.




 

Ullyogamattor

Ullmattor är de perfekta yogamattorna till lugna former av  yoga som t.ex. kundaliniyoga. Den är passar för alla som är lite frusna av sig då den håller dig varm och är även naturligt resistent mot smuts och hållbar i många år. Undersidan är lite hårdare vilket gör den lätt att rulla ihop.



Ullmatta handgjord & ekologisk


Strl: 90x200 cm, 70x200 cm, 65x70 cm

Vikt: 2,5 kg ca

Grepp/Struktur: Översidan är av ull. Undersidan är av naturlig latex så den håller sig på plats på golvet.

Dämpning: Den handgjorda & ekologiska ullmattan är en liten tjockare variant med naturlig latex-undersida som gör den mjuk.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Ullmattor passar bra till kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative yoga, meditation och kan även passa till lugna former av yinyoga.

Färger: Ofärgad

 



Ullmatta ‘’Nature’’ av BIO råull

Strl: 100x200 cm 

Vikt: 2 kg ca

Grepp/Struktur: Översidan är av ull. Basen är av halkfri naturlatex vilket gör att den håller sig på plats på golvet.

Dämpning: Översidan har ca. 15 mm lugghöjd. Undersidan är av hårdare/robust naturlatex.

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Ullmattor passar bra till kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative yoga, meditation och kan även passa till lugna former av yinyoga.

Färger: Ofärgad

 



Ullmatta ‘’Nature’’ av råull


Strl: 100x200 cm, 75x180 cm 

Vikt: 2 kg ca

Grepp/Struktur: Översidan är av ull. Basen är av halkfri naturlatex vilket gör att den håller sig på plats på golvet.

Dämpning: Översidan har ca. 15 mm lugghöjd. Undersidan är av hårdare/robust naturlatex.

Ekologisk: Nej

Giftrfri: Ja

Yogaformer: Ullmattor passar bra till kundaliniyoga, medicinsk yoga, restorative yoga, meditation och kan även passa till lugna former av yinyoga.

Färger: Ofärgad



 

Bomullsyogamattor


Detta är en yogamatta tillverkad av 100% ekologisk bomull som lämpar sig väldigt bra för väldigt svettiga yogapass, eller om du bor i ett varmt klimat. Yogamattan går att handtvättas och kombineras ofta med en annan matta under för att den inte ska glida runt.



Bomullsmatta ekologisk


Strl: 200 cm x 70 cm

Vikt: 1,2 kg

Grepp/Struktur: Eftersom det är en yogamatta av bomull har du det bästa greppet när du är väldigt svettig. Ett tips är att fukta händer och fötter innan träning så du har ett bra grepp genom hela passet.

Dämpning:

Ekologisk: Ja

Giftfri: Ja

Yogaformer: Passar bra till svettiga former av yoga så som bikram yoga, hot yoga, poweryoga och ashtanga. Går även bra att använda i varma klimat där du svettas mer än vanligt.

Färger: Naturfärg



Vill du ha personlig hjälp? Välkommen att kontakta vår trevliga kundtjänst på 010-884 88 43
(M-F 10-12 & 13-15) eller [email protected]


Vi har just nu tekniska problem med vår Klarna-integration. Snälla maila din order och personummer till [email protected] så hjälper vi dig manuellt.